De nieuwe generatie
VORtech is sinds haar oprichting langzaam maar gestaag gegroeid. Dat gaat tot op de dag van vandaag door: recent zijn drie nieuwe collega’s in dienst gekomen. We waren benieuwd hoe zij tegen het jubilerende bedrijf aankijken.
Na 25 jaar treedt een nieuwe generatie aan bij VORtech: mensen die geboren werden rond de tijd dat VORtech werd opgericht of zelfs daarna. Gelukkig spreekt ons werk en onze benadering ook deze jonge mensen aan. Wat trekt hen aan in het bedrijf? Hoe ervaren ze het werk bij ons en wat zijn hun verwachtingen van de toekomst? We vroegen het aan drie jonge collega’s die vanuit een promotieplek of vanuit een andere werkgever bij ons gekomen zijn.
Alouette begon vorig jaar bij ons nadat ze overstapte vanuit een ingenieursbureau om wat meer met de modellen zelf bezig te zijn. Cees en Matteo kwamen bij VORtech vanuit hun promotie. Cees promoveerde in Wageningen op een onderzoek naar de beweging van vislarven. Matteo behaalde zijn PhD-graad in Enschede op een onderwerp uit de biofysica.
Waarom VORtech?
De drie collega’s zijn allemaal gefascineerd door wetenschappelijke berekeningen, op de grens tussen modelleren en software engineering. Alouette omschrijft het als volgt: “Als je het interessant vindt hoe zo’n model is opgezet, en het leuk vindt om dat zelf in elkaar te knutselen, dan kom je bij VORtech terecht.”
Maar ook de interactie met klanten en experts bij klanten vinden ze leuk: Matteo: “Het is ons werk om hun vragen om te zetten in een andere taal, die van de tools en technieken die we beheersen. Ik geniet van het maken van die vertaling. We werken met de klant, in plaats van voor de klant. We zijn de tussenpersoon tussen de domein expertise die zij hebben, en wat wij kunnen maken.”
En alle drie noemen ze de sfeer binnen VORtech: “de aandacht om werknemers blij en tevreden en geïnteresseerd te houden,” en “de onafhankelijkheid en het vertrouwen dat VORtech geeft aan haar werknemers.”
Hoe gebruik je de kennis van je opleiding of van je vorige baan?
Ook hier zijn de collega’s het snel eens. Ze hebben allemaal een achtergrond in het toepassen van wiskunde voor technisch-wetenschappelijke vragen. Bij VORtech maken ze vooral gebruik van het feit dat ze zowel de algoritmiek als de softwarekant en de toepassing overzien.
Matteo: “Het meeste werk heeft te maken met de computationele aspecten van het model. Om het efficiënt te laten zijn, is het antwoord soms niet om de code te veranderen, maar om het model aan te passen. Je moet het model eerst begrijpen. Het is niet genoeg om alleen een oppervlakkig begrip te hebben, je moet er diep in, en dat is waar we goed in zijn.”
Alle drie merken ze wel op dat het belangrijk is dat je in staat bent om andere vakgebieden te snappen. Matteo: “Vaak moeten we over een model lezen, of een eigen versie ontwikkelen. Dat vraagt de vaardigheid om het model te interpreteren. Dan gaat het ineens over bijvoorbeeld vloeistofmechanica, of logistiek.” Cees is het daarmee eens: “over het algemeen werk je in velden die niet inhoudelijk je expertise zijn maar met klanten die domeinkennis hebben en jij moet dan voldoende algemene natuurkundige kennis hebben om te begrijpen waar het over gaat.”
Wat heb je geleerd in je tijd bij VORtech en hoe ging dat?
Cees: “In het begin is vooral de software engineering manier van werken bij VORtech een groot verschil met eerdere ervaringen. Daarvoor is het nodig de tools te leren gebruiken die beschikbaar zijn om het werken aan software met een team in goede banen te leiden. ” Matteo, die zelf vanuit een promotieplek naar VORtech is gekomen: “In het bijzonder voor mensen die rechtstreeks uit de academische wereld komen, is het nieuw om klanten te hebben, en hoe je daar mee om gaat. Bijvoorbeeld het belang van code kwaliteit, maar ook van planning, is veel groter wanneer je aan software voor een klant werkt.”
Matteo merkt op dat je bij VORtech meer leert dan alleen het vak van wetenschappelijk programmeur. “Het is een klein bedrijf, dus je ziet alles gebeuren voor je ogen. De start van een project, en de afronding, binnen redelijk korte tijd. Daardoor zie je hoe de initiële vragen van de klant zich ontwikkelen in de tijd, en hoe het project zich ontwikkelt.”
De nieuwe collega’s hebben de start bij VORtech wel ervaren als een steile leercurve: je moet ontzettend veel dingen beheersen om het werk goed te kunnen doen. Maar VORtech heeft in de loop van de jaren wel manieren gevonden om nieuwe collega’s daarbij te helpen. Zoals Alouette zegt: “je wordt vanaf het begin goed begeleid, daar is alle tijd en aandacht voor.” Maar vooral het samenwerken met andere collega’s is van belang om te zien hoe meer ervaren mensen de dingen aanpakken. Cees: “je werkt samen, en dan krijg je input op wat je doet. Door reviews over en weer krijg je feedback, maar je ziet ook wat andere mensen doen, en daar leer je van.”
Wat zijn ontwikkelingen die je nu in het vakgebied ziet gebeuren?
De jonge collega’s noemen precies de dingen waar VORtech al enkele jaren in investeert: het gebruik van GPU’s voor grootschalige berekeningen en machine learning.
Als het over GPU’s gaat, merkt Cees op dat het bedrijfsleven er nu pas serieus mee aan de slag gaat. Cees: “in academica gebeurt dat al best wel lang en is daar ook al meer infrastructuur voor.”
Ten aanzien van machine learning merkt Alouette op dat het hele gebied nog volop in beweging is en dat veel bedrijven nog aan het zoeken zijn naar hun eigen rol daarin. Dat geldt ook voor VORtech. Alouette: “op het gebied van machine learning moet VORtech de niche zoeken waarin zij het meest kan betekenen.”
Wie zou je aanraden te solliciteren bij VORtech?
Matteo: “Iemand die naar alles nieuwsgierig is.” Cees: “en daarbij een interesse in software heeft, en numerieke wiskunde.” Matteo voegt daaraan toe: “iemand die wil delen waar hij mee bezig is, en open staat voor vragen.”